Super. Nu har vi snakket så meget om hinduismen, kristendommen og en lille smule om Islam.
Lad os ikke glemme en af de helt store gammeldags “trosretninger” – nemlig Nordisk mytologi.
Her er et spørgsmål og et svar, som jeg faldt over på internettet.
Spørgsmål: Hej
Jeg er ved at skrive et projekt i dansk idéhistorie, hvor jeg skal ind omkring den vestlige kirke og mytologi.Et af de spørgsmål der har fanget mig lidt, er spørgsmålet om, hvad forskellen på mytologi og religion er? Altså hvorfor hedder det kristen religion men nordisk mytologi. Hvorfor er kristendommen ikke en mytologi?
– Kenneth
Svar: Kære Kenneth
Helt overordnet kan man sige, at religion består af en forestillingsside og en praksisside. På den ene side er der nogle forestillinger om verdens indretning, dens tilblivelse, forholdet mellem mennesker, guder og andre væsner og så videre.På den anden side er der religiøse handlinger for eksempel ritualer og bøn, hvorigennem mennesker kommunikerer med guder, forfædre, ånder og lignende.
Når begrebet nordisk mytologi i daglig tale ofte benyttes frem for nordisk religion, er der altså på sin vis tale om en begrebsforvirring. Det er en forvirring, der har sin grund i en skævhed i selve kildematerialet til nordisk religion.
Det meste af vores kildemateriale omhandler nemlig mytologien, mens vi kun har meget få kilder til de ritualer, der har fundet sted.
Det skyldes formentlig, at de hedenske ritualer relativt hurtigt forsvandt og gik i glemmebogen ved kristningen af Norden, mens dele af forestillingsverdenen fik lov at leve videre blandt andet i form af myter. Som bekendt spiller nordisk mytologi også fortsat en rolle som fortælleunivers i dansk kultur generelt, men den er løsrevet fra den nordiske religions ritualer, som den engang var forbundet med.
Odin. Den vigtigste gud.
Den ældste gud og samtidig overhoved for de andre guder. Han er gud for krig, trolddom, spådomskunst, digtning, runer og død. Alle døde krigshelte bor hos Odin i hans hjem, Valhal
Læs mere her